Това е ДПС, Движение за права и свободи Варна

Независима обществено – политическа организация, създадена за обединението на всички български граждани

DPS Varna
ЧЕТИН КАЗАК НАЦИОНАЛПОПУЛИЗМЪТ Е НОВАТА ВЪЛНА В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА

Досегашният народен представител от Габровския избирателен район Четин Казак е номиниран от Движението за права и свободи отново за водач на листата на партията в региона за предстоящите парламентарни избори и за трети път той ще разчита на гласовете на избирателите от Габровския край. според него националпопулизмът е новата вълна в българската политика, която ще изкушава с примамливи популистки обещания българския избирател. Новото мнозинство както и новото правителство след предстоящите избори ще бъдат във всички случаи коалиционни, е прогнозата на Четин Казак. - отново сте водач на листата на дпс за кандидатите за народни представители от Габровския избирателен район. представлявахте хората от региона през два непълни мандата, а сега се кандидатирате за трети път. Не сте родом от този край. какво Би задържа в Габровско?

Първо искам да благодаря на моите колеги - членове и симпатизанти на ДПС, активистите на партията, които ме номинираха отново за техен народен представител, както и на ръководството на партията, че ме утвърди отново като водач на листата на ДПС за Габровския избирателен район. Вече 4 години имам удоволствието и честта да представлявам Габрово и региона в българския парламент в листата на Движението за права и свободи. През тези 4 години надявам се да съм оправдал до голяма степен очакванията на моите избиратели и да съм допринесъл за решаването на поне част от техните проблеми. Надявам се отново да получа доверието им на предстоящите парламентарни избори, да продължа да отстоявам техните права и интереси в парламенто чрез своята дейност като законодател и като техен застъпник пред всички държавни органи и институции. - Вие ще се състезавате за гласовете на избирателите основно с Томислав Дончев от ГЕРБ и Кирил Добрев от БСП. Кой е всъщност основният опонент на ДПС в тези избори? Според някои основната интрига за Вас се нарича партия ДОСТ.

Специално за Габрово няма да има подобна интрига. Така че аз ще се концентрирам върху задачата да убедя колкото се може повече избиратели в Габровския район, че подкрепата за мен и за листата на ДПС е полезният, правилният избор, който ще допринесе те да имат достоен представител, който ще отстоява техните интереси и ще работи за решаването на техните проблеми. Надявам се вече да съм доказал през изминалия период, че мога да бъда достоен представител на Габрово и да допринеса за авторитетното представителство на региона в национален мащаб. - Как оценявате някои от новите "играчи" на политическия терен като например ВОЛЯ на Веселин Марешки? Социолозите дават доста големи шансове за тази нова формация, а някои дори предвиждат третото място на предстоящите избори след ГЕРБ и БСП. - Да, има много нови играчи, които се появиха на политическата сцена, които ще премерят сили на предстоящите избори. Един от тях е и Веселин Марешки. Това е типичният представител на новата вълна в българската политика. Аз я наричам националпопулистка вълна, която придоби значителни размери и се разля в много партии, включително за съжаление и така наречените "традиционни" или "системни" партии не останаха неподвластни на популизма. Но партията на Марешки е от най-ярките представители на тази популистка вълна и ще постави на изпитание здравия разум на българския избирател категорично. Аз обаче вярвам в този здрав разум и силно се надявам той да надделее и да претегли нещата от гледна точка на реалистичност и сериозност, на намеренията и на възможностите да се реализират тези намерения. - Каква е оценката Ви за служебното правителство? Как приемате факта, че то смени по-голямата част от областните управители?

Знаете, че областните управители са директните, непосредствени представители на правителството в съответната област. Те са политически назначени лица. Една немалка част от досегашните областни управители намериха места в листите на ГЕРБ, на Реформаторския блок. Това показва, че тяхната смяна е била съвсем уместна и оправдана. Известно е, че областните управители трябва да бъдат безпристрастни и независими от която и да е политическа сила, за да има доверие в тях и да могат да организират наистина едни честни избори, след което новото правителство, което ще бъде излъчено от следващия парламент, ще има възможността да назначи своите областни управители. - партиите се надпреварват с популистки предизборни обещания. Много от тях обявиха цифри за минимална работна заплата, за минимална пенсия и т. н. Вие какво обещавате на Вашите избиратели като партия и Вие лично като кандидат за народен представител? - Действително както казах, националпопулизмът и изкушението да се харесат на избирателите доведе до това дори и системни партии да отварят широко фабриката за илюзии и обещания в навечерието на предстоящите избори и започне надпреварата в обещаването на кое от кое по-розови и по-примамливи за ухото на избирателя неща. Наистина тук ще бъде от съществено значение способността за трезва преценка на избирателя и реалистичността на дадените обещания. Естествено кой не желае да направи всичко възможно животът на българските граждани да стане по-добър? Мисля, че няма политическа сила, която да не желае това. Но трябва да сме отговорни пред избирателите, защото дадените обещания след това трябва и да се изпълняват. Така че ние от ДПС залагаме на прагматизма и на реалистичния подход при даването на обещания. Естествено когато бъде подсигурен необходимият ресурс, ние също бихме подкрепили всяка инициатива, която би довела до повишаване на доходите, на социалната закрила на най-онеправдания кръг от населението, поощряването на образованието и на бизнеса. Но в някакви разумни граници, а не отивайки в някакви фантасмагорични крайности, както го правят някои други партии. - Каква е Вашата прогноза за резултатите от предстоящите изборите?

Основната интрига в тези избори е кой от двата политически играча - БСП и ГЕРБ, ще надделее. Т. е. кой ще спечели повече гласове и повече мандати и ще получи правото първи да се опита да сформира правителство. Това е основната интрига, след което вече ще започнат политическите пазарлъци най-общо казано. Аз силно се надявам следващият парламент да съумее да сформира едно стабилно правителство, а да не се стига до сценария - отново нови избори съвсем скоро. Гарант за тази стабилност трябва да бъде относителната идейна и ценностна съвместимост между участниците в следващото мнозинство и правителство. То неминуемо ще бъде коалиционно. - А ДПС в каква коалиция би влязло? - Ние бихме участвали в едно следващо коалиционно управление само при условие, че то е съставено от партии, които изповядват един минимум от съвместими идеологии и ценностна система с ясно изразена евроатлантическа ориентация на политиките и действията им. 23.02.2017 г.

Публикации / Политика Публикувано 2017-01-14 10:34:50